Type Here to Get Search Results !

Румунски патријарх осветио капелу у Парламенту

Одавно се устројавала православна капела у румунском Парламенту, да би 25. марта, на празник Благовести (по нов. кал.) била свечано освећена.


Његово Блаженство патријарх румунски Данило освештао је у понедељак увече нову капелу светог Андреја Првозваног. Патријарх је навео да су се у историји румунског народа Национални савет, а потом и Посланичка комора налазили поред митрополијске (данас патријаршијске) Саборне цркве, а сада се Парламент налази у близини Националне катедрале, која је посвећена и Вазнесењу Господњег, Христу и светом апостолу Андреју, заштитнику Румуније.

Отуда је Патријарх предложио да нова капела буде посвећена светом Андреју, чији је празник Парламент и установио као државни празник 2012. године.

Освећење капеле у Парламенту има посебан духовни значај, рекао је Патријарх: „Капела истиче везу између молитве и заједнице, између богослужења и културе, укључујући и политичку културу, између рада и институционалне заједнице, између слободе појединца и друштвене одговорности. ”

Патријарх је такође поклонио више богослужбених књига за капелу, као што су Библија, Псалтир, Часослов, Триод и молитвеници за молитеље у капели.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com