Type Here to Get Search Results !

„Open Doors“ скрећу пажњу на прогон хришћанки

Организација за људска права на Међународни дан жена: Хришћанке се суочавају са верским прогонима на сасвим другачији начин од хришћана мушкараца, што је главни чинилац  њихове небезбедности.


Уочи Међународног дана жена 8. марта, организација за људска права Open Doors („Отворена врата“) скреће пажњу на родно специфичне разлике у верском прогону. Недавно објављена студија ове организације показала је да се начин на који су хришћанке и мушкарци изложени верском прогону у великој мери разликују због пола, саопштила је у уторак организација Опен Доорс, која такође прати годишњи Светски индекс прогона хришћана.

Постоје многе околности, као што су економска беда, природне катастрофе, политичка нестабилност и сукоби, које погоршавају њихову незаштићеност. Било шта од овога да је у питању, општа безбедност становништва би била угрожена, а већ постојеће рањивости би биле погоршане.

Док су мушкарци и дечаци доживљавали прогон који је „циљан, видљив и насилан“ и често трпи физичко или психичко насиље, ситуација за жене и девојчице  је „сложенија, скривенија и такође насилнија“. Према извештају из 2024. године, хришћанке су посебно изложене ризику од присилног брака, сексуалног, физичког и психичког насиља и отмице. „Ова дела се углавном дешавају у приватном сектору, често иза затворених врата или од стране људи из породичног окружења“, каже „Опен Доорс“.

Генерално, несигурност погоршава постојеће неправде као што су сиромаштво, расна неправда и неједнакост између жена и мушкараца. Када већ постоје високи нивои верског прогона, ситуације високог насиља могу створити нове могућности за прогон, саопштила је организација за људска права.

Сексуално насиље повезано са сукобима и даље је свеприсутно, и као оружје рата и као индиректна последица повећане економске нестабилности. Према истраживању „Отворених врата“, то погађа хришћанке у 82 одсто од 50 земаља у којима су хришћани највише прогањани (84 одсто земаља за принудни брак, 72 одсто земаља за физичко насиље и 62 одсто земаља за отмицу).


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at