Type Here to Get Search Results !

Верски туризам у Светој земљи нагло опао


Суморна прогноза за Васкрс у Светој земљи: Скоро 80 ​​одсто мање иностраних поклоника не жели да проведе празнике на светим местима.


Рат у Гази има огроман утицај на број поклоника у Светој земљи. Хришћански информативни центар (CIC) изјавио је Католичкој новинској агенцији (КНА) да је направљено само око 300 резервација за учешће на  богослужењима на светим местима током пролећне сезоне, односно током поста и Васкрса. У марту, априлу и мају претходне године број резервација износио је скоро 4.500.

Према речима Наоми Цимерман из верске туристичке канцеларије Фрањевачког реда, очекивало се да ће првих девет месеци 2023. поставити нови рекорд. „Да нема рата оборили бисмо рекорд из 2019,“ рекла је сестра фрањевка. Према њеној изјави, свега 16.341 група (613.300 људи) резервисала је богослужбено место у 2019. години. Поређења ради, број резервација до краја септембра 2023. већ је био 13.000 (око 500.900 људи).

Према  Наоми Цимерман, многе резервације направљене од почетка рата вероватно су направили људи који живе у Светој земљи. Групе које тренутно долазе из иностранства углавном су из САД и Индонезије. Полако се враћају и групе из Пољске.

Израелско министарство туризма такође се жалило на пад броја туриста од почетка рата. Према последњим подацима, у прва три квартала 2023. године у Израел је било дошло око 3 милиона туриста. Процене пре почетка рата су износиле 3,9 милиона до краја године. Година 2019. је такође била рекордна са 4,5 милиона туриста.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at