Type Here to Get Search Results !

Грчка: Крфска је трећа епархија који је екскомуцирала тамошње посланике који су гласали за геј брак


По угледу на Пирејску и Китирску митрополију, Крфска митрополија је одлучила да изопшти локалне посланике који су прошлог месеца гласали за геј бракове.


У духовном центру епархије 5. марта 2024. одржано је Скупштина свештенства под председавањем  митрополита крфског Нектарија. У свом саопштењу свештеници и ђакони Митрополије изражавају „дубоко жаљење“ што су два посланика њиховог подручја гласала за легализацију геј бракова и усвајања деце од стране хомосексуалних парова, упркос томе што су обавештени о ставу Светог Синода по том питању, преноси Orthodoxia News Agency.

„Они су озбиљно погрешили у духовном погледу, да ли зато што су следили 'партијску дисциплину' или зато што не разумеју да бити члан Цркве значи да се  мора држати и покоравати се њеном учењу, не селективно, већ у целости“, наводи Скупштина. „За нас, дакле, ова два парламентараца себе не могу сматрати стварним члановима Цркве.“

Скупштина је одлучила:

„Стога их позивамо да се уздрже од било каквог црквеног догађаја, не сматрамо да им је дозвољено да се причешћују пречистим Тајнама, и позивамо их да се покају за своју грешку.

Исто тако, изјављујемо да им убудуће нећемо одавати никакве почасти које проистичу из односа државе и Цркве у званичним догађајима, на парохијским богослужењима и литијама, и позивамо их да преузму одговорност за своје поступке.“

Свештенство напомиње да је чак и у Чешкој, земљи „у којој влада висока стопа атеизма међу становништвом“, Парламент одбио да призна геј бракове или да им да право да усвајају децу. С друге стране, на срамоту Грчке, новински наслови је проглашавају првом православном земљом која је легализовала геј бракове, жали се Скупштина свештенства.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com