Type Here to Get Search Results !

Фински манастир Нови Валаамо добија грант 100.000 усд дигитализује своју архиву

Манастир Нови Валаамо у југоисточној Финској добио је грант Фондације Корделин да дигитализује своју рукописну архиву.


Фондација, која додељује грантове за науку, уметност, друштвено образовање и културолошке  пројекте, извештава да ће „Манастир Валаамо добити 100.000 евра [107.125 долара] да пренесе своју збирку рукописа у базу података, што ће јединствени материјал манастира учинити широко доступним у дигиталном облику. Пројекат проширује наше познавање финске историје, православног предања и промовише уважавање културне разноликости.”

Манастир је један од 5 добитника гранта од 163 кандидата. Својим пројектом Виртуелни Валаам манастир ће дигитализовати своју збирку рукописа, која ће потом бити доступна јавности.

Манастирска збирка обухвата, између осталог, житија светих, преводе на црквенословенски језик списа светог Јефрема Сирјанина, као и дневнике и успомене валаамских монаха, наводе у Финској цркви.

„Немерљиво вредни и јединствени материјали из Валаамског манастира постаће широко доступни и погодни за коришћење у дигиталном формату како истраживачима, тако и свима који су заинтересовани за православно монашко предање и историју манастира Валаама. Дигитални формат ће омогућити да се у будућности обезбеде текстови са линковима за претрагу и могућност техничке обраде материјала у оквиру историјских истраживања“, каже истраживач Паси Хутјаинен, доктор богословља са Универзитета у Хелсинкију.

„Вековима су монаси писали и преписивали текстове, а овај пројекат наставља ту традицију у наше време: захваљујући пројекту, манастирска дела ће постати власништво новог миленијума“, рекао је Вирва Сувитие, библиотекар Валаамског манастира.

Планирано је да пројекат буде реализован у сарадњи са Финским књижевним друштвом, Националним архивом Финске, Универзитетом Источне Финске и Универзитетом у Фрајбургу.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com