Type Here to Get Search Results !

Папа поново са титулом „патријарх Запада“

Бенедикт XVI је ову историјску титулу избрисао 2005. године - Поновно увођење је можда гест према источним Црквама.


Без најаве, папа Фрања је повратио нешто што је његов претходник Бенедикт XVI (2005-2013) променио за време свог понтификата. Од недавно Папа поново користи историјску титулу „Патријарх Запада“ (Patriarca dell'Occidente) како је она кориштена до 2005. године. Папа Бенедикт је ову титулу уклонио са ссписка папских титула у првој години свог понтификата, што је изазвало љутњу међу Црквама на Истоку.

Папа се титулом „патријарх Запада” у екуменском дијалогу ставља ма исти миво са цариградским патријархом и осталим патријарсима источних Цркава који не признају папу за свог предстојатеља. Садашњи цариградски патријарх Вартоломеј, кога је папа Фрања у неколико наврата ословљавао са „брате“, очигледно је био један од првих који је обавештен о овом потезу.

Промена је наведена у такозваном Папском годишњаку, званичном Annuario Pontificio, који је објавила ватиканска издавачка кућа ЛЕВ. Ново издање за текућу 2024. годину пуштено је  у промет ове недеље  у Ватикану.

Од 2020. године, Именик наводи већину папских титула одвојено као „историјске титуле“. Ту су титуле: „Викар Исуса Христа, наследник кнеза апостола, Понтифекс Максимус васељенске Цркве, примас Италије, надбискуп и митрополит провинције Рима, суверен државе Ватикана, слуга слугу Божјих“. На страници испред ње је папа са његовом оригиналном титулом: „Фрања, епископ Рима“.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at