Type Here to Get Search Results !

Једина католичка парохија у Гази оплакује смрт 31 хришћанина


Мала хришћанска мањина у Појасу Газе страда од рата на исти начин као и муслиманска већина. Једини  тамошњи католички свештеник описао је ситуацију као драстичну.


Једина католичка парохија у Појасу Газе до сада је изгубила 31 хришћанина услед ратних дејстава. Како је за ватиканске новине "Осерваторе Романо" (издање Великог петка) рекао заменик жупника цркве Свете породице у граду Гази, у просторијама парохије тренутно живи око 550 католичких и православних хришћана. Ту су и многа муслиманска деца о којој брину калуђерице.

Већина њих су убијени услед бомбардовања православне  цркве св. Порфирија, након чега су преостали верници пребегли у католичку парохију, каже овај жупник. Израелски снајперисти убили су две католикиње у порти парохијске цркве.

С друге стране, неколико деце и одраслих умрло је од болести, јер нису могли добити медицинску негу. У густо насељеном подручју тренутно се шире респираторне и цревне болести.

Свештеник рођен у Египту, Јусуф Асад (49) нагласио је да су се, упркос изузетно тешкој ситуацији, хришћани у Гази ове године с посебном преданошћу припремали за прославу смрти и васкрсења Исуса Христа. Папа Фрања и даље сваке вечери позива телефоном  овог свештеника и бодри св е тамошње вернике.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at