Type Here to Get Search Results !

Исповест свештенства Архијерејског намесништва пећиначког

У среду треће седмице Часног поста, 3. априла 2024. године, у храму Светог архангела Гаврила у Попинцима служена је Литургија пређеосвећених Дарова, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, а саслуживали су протејереј Мићо Ристић, парох доњетоварнички и јереј Божидар Васић, парох огарски. У току Литургије сви активни и умировљени свештеници и вероучитељи Архијерејског намесништва пећиначког приступили су Светој тајни Исповести, коју је извршио умировљени парох, протојереј-ставрофор Михајло Марјанац.


После Исповести, Епископ сремски Василије је, у име свештенства и у своје лично име, заблагодарио оцу Милану Главашевићу на труду и духовној бризи, са молитвеном жељом да Господ свима окупљенима „дарује снаге да духовно узрастају на путу ка Царству небескоме“ и поучио верни народ, истакнувши значај Литургије „која треба да нам служи да се јаче утврдимо у вери и укрепимо у току поста“, као да нам буде на „духовну ползу“. Након беседе, Владика Василије је одликовао три мајке Орденом Свете мати Ангелине и том приликом указао на основну важност и улогу материнства у друштву, као и на значај вишедетних породица.

Духовно сабрање настављено је у сали попиначке парохије, уз читање поука и духовних садржаја. Том приликом, сабранима се пригодним речима обратио исповедник, прота Михајло, бодрећи браћу свештенике и вероучитеље да вазда остану „будни“ и свесни својих сагрешења, те спремни да „сагледају грехе своје и да не осуђују брата свога“, како се каже у молитви Светог Јефрема Сирина.

Након светог сабрања, љубављу и трудом пароха из Попинаца, јереја Милана Главашевића и Кола српских сестара овог места, уприличена је трпеза љубави.


Извор: Епархија сремска