Type Here to Get Search Results !

Хиротонисан епископ Џубе и Јужног Судана

У патријаршијској Саборној цркви светог Николаја у Каиру свечано је обављена хиротонија новог епископа џубског и јужносуданског Константина.


Светом Литургијом началствовао је папа и патријарх александријски и све Африке Теодор II. Саслуживали су: митрополити леонтопољски Гаврило,  Јероним Кампале, Николај Ирмупоља, Никодим Мемфиса, Сава Нубије, Пантелејмон Птоломаиде, Наркис Пелусиота и други епископи, Источне Уганде, Северне Уганде… Радосном чину хиротоније свог брата епископа Константина присуствовали су и старци Уганде.

Новохиротонисани епископ џубско-јужносудански Константин је у свом говору описао свој животни пут до кад је пригрлио Православље и изразио захвалност значајним личностима Православне мисије које су утицале на њега. Споменуо је почивше митрополите кампалске Теодора и Јована, који су га својим добрим примером и духовним руковођењем подстицали да пригрли Православље, а касније и прими свештенички чин. Такође је изразио захвалност старом митрополиту најробијском Макарију, једном од његових главних наставника православног богословља током студирања на православним богословским школама „Архиепископ Макарије III“  у Кенији и Часног крста у Бостону, као и њиховим претходницима, блаженопоч. митрополитима Наркису картумском и свег Судана и Сави нубијском, сада архипастиру Судана, од којег је јужни део одвојен да би формирао нову државу.

Архиепископ светог Марка је у свом говору похвалио ватрену веру изабраног архијереја, његово богословско образовање, његову смиреност, његову мисионарску ревност (до данас је основао 8 нових црквених заједница) и његову пожртвовану спремност да служи као први архипастир у најновијој независној држави на свету и једној од безбедносно најопаснијих због унутрашњих сукоба.

У својим мислима присетио се оног дивног дана када га је срео у Уганди док је радио на унапређењу дела Цркве. На предлог поч  митрополита Јована, произвео га је за архимандрита, наградивши његов труд око евангелизације своје браће. Знам да сте једно од праве и верне деце Цркве Светог Марка и да ћете увек тежити јединству и миру, борећи се својим пастирским радом против подела и демонског плурализма...“

...Ваше име је Константин. Носите име Светог Цара коме ми православни дугујемо поштовање и захвалност. Заједно са Мајком светом Јеленом дали су свету драгоцени Крст нашег Распетог и Васкрслог Господа, Крст који ћемо ускоро целивати док се подвизавамо као православни хришћани. Узмите у своје руке симбол Жртве нашег Христа и крените новим путем свог живота…”


За наш портал превод са енгелског 

приредила Сања Симић Де Граф


Извор: Оrthodoxtimes.com