Type Here to Get Search Results !

Архиепископ Цариградске Патријаршије Елпидофор учествовао на паради поводом независности Грчке у Њујорку


Грчка заједница у Њујорку је 14. априла ове године великом парадом у срцу Менхетна прославила годишњицу националног препорода.


Прослава је почела sветом Литургијом, у Саборној цркви Свете Тројице, којом је началствовао Митрополит веријски, науски и камбанијски г. Пантелејмон, из Грчке Цркве, уз саслужење  Епископа источноамеричког Иринеја из Српске Православне Цркве, Архиепископа америчког Елпидофора и Епископа Атинагоре Назијанским, Христофора Амфипољским и Нектарија Диоклецијанским из Цариградске Патријаршије.

Архиепископ Елпидофор је предводио литију почасне параде поводом независности Грчке, којој је присуствовао низ високих званичника власти у Грчкој, Кипру, као и градоначелник Њујорка, сенатори и други високи званичници Сједињених Држава.

Два дана раније, 12. априла, архиепископ Елпидофор служио је доксологију поводом дана независности Грчке. Служби је присуствовао велики број угледних гостију, међу којима и чланови грчког парламента, од којих су неки гласали „за“ контроверзни закон о истополним браковима и њиховом праву на усвајање деце.


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Goarch.org