Type Here to Get Search Results !

Сусрет Архиепископа Атинског Јеронима и Цариградског Патријарха Вартоломеја у Атини


Цариградски патријарх Вартоломеј је 15. априла 2024. године стигао у Атину. Тамо је отпутовао на позив грчког премијера Мицотакиса, како би учествовао на међународној конференцији о океанима „Наш океан”, која ће бити одржана у Дому културе „Ставрос Ниархос” у Атини.


Одмах по доласку, цариградског патријарха Вартоломеја примио је архиепископ атински и све Грчке Јероним у згради Архиепископије. Током сусрета, двојица владика су се осврнула на питања од заједничког интереса. Цариградски патријарх је, захваливши се атинском архиепископу на топлој добродошлици, истакао:

„Захваљујем се премијеру г. Мицотакис, јер ми је својим позивом да дођем на сутрашњу конференцију о океанима дао прилику да обавим ову своју нову посету Атини и да имам све те радости да будем у вашој близини, да будем са вама, Ваше Блаженство“.

Архиепископ Јероним је, пожелевши Патријарху цариградском добродошлицу у Архиепископију, између осталог истакао:

„Знате наше поштовање, нашу љубав и нашу жељу, када се укажу прилике да се сретнемо. Свако од нас има много да добије од сусрета са вама: ваш пример, ваше активности и важна питања, као што је оно што ће вас заокупити сутра на конференцији. То је проблем који се све више повећава, брине нас, па желимо да вас имамо поред себе и да нам кажете веома корисне ствари.“

Цариградски патријарх Вартоломеј присуствовао је у среду 17. априла додели звања „почасног професора“, које је Атински универзитет доделио г. Власиус Фидас. Истог дана, у поподневним часовима, Патријарх се обратитп филолошком друштву „Парнас”. Почасни је председник овог удружења.

У четвртак, 18. априла, у Дому „Св. Николе“, која је под јурисдикцијом Цариградске Патријаршије, Патријарх ће за архонта Велике Цркве произвести г. Никола Патерас. Истог дана, у поподневним сатима, враћа се у Истанбул.

За време његовог одсуства за патријаршијског викара постављен је митрополит халкидонски Емануил.


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Romfea.grОrthodoxianewsagency.gr