Type Here to Get Search Results !

Украјински архијереј на прослави храмовне славе Супрасалског манастира


Празник Благовести Пресвете Богородице јесте храмовна слава Супрасалског манастира, највећег монашког духовног средишта Пољске православне цркве.


Празник је ове године прославило неколико архијереја Пољске цркве, којима се придружио и Његово Високопреосвештенство митрополит лавовски Филарет из прогоњене Украјинске православне пркве. Свеноћно бденије за празник служили су игуман манастира епископ супрасалски Андреј и гостујући украјински архијереј уз саслуживање отаца манастира и другог свештенства.

Следећег јутра водоосвећење и Литургију служили су епископ Андреј, митрополит Филарет, и пољски архијереји: архиепископ бјелисточки и гдањског Јаков, архиепископа бјелски Георгије.

После прочитаног јеванђељског зачала митрополит Филарет је одржао проповед, истакавши јединствену улогу Богородице, која је постала Нова Ева, кроз чије је смирење и потпуну преданост Богу дошло спасење у свет.

После Литургије архиепископ Јаков је подсетио да је пре тачно 40 година положен камен темељац за обнову Благовештенске цркве, која је била потпуно срушена 1944. године.

Следећи говорник био је архиепископ Георгије, који је пренео поздраве Његовог Блаженства митрополита пољског Саве, који није могао да присуствује прослави Такође је истакао духовни значај манастира Супрасал.

Најзад је митрополит Филарет говорио о тешкој ситуацији са којом се данас суочава канонска Украјинска православна црква, а њене цркве су физички заплењене. Он је захвалио свима на заједничкој молитви и на помоћи коју је Пољска црква показала украјинским избеглицама.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com