Type Here to Get Search Results !

Уз подршку посланика и полиције отета Покровска црква у селу Загонци


Уз учешће заменика округа Хмељницког савета Александра Черњевича, чланови „ПЦУ“ одсекли су 28. марта 2024. године браве са оба улазна врата Покровске цркве Украјинске православне цркве у селу Загонци. (Хмељницки округ, Хмељницка област Украјине) и преузели посед.


До отмице је дошло због непоступања полицијских службеника. Ово је саопштио Савез православних новинара позивајући се на прес-службу Хмељницке епархије.

Верници су објавили снимак са лица места - на њему се види да је посланик жени избио торбу из руку и, отевши њен телефон, бацио је на земљу. „Полиција није реаговала ни на који начин, буквално уопште. Један од полицајаца је, гледајући шта се дешава, рекао да ништа није видео,” испричала је жртва. На снимку се може чути и како мушкарац забрањује снимање док бојовници одсецају браве.

Епархија истиче да је отмица храма од стране представника „ПЦУ“ противзаконита. „Стални парохијани Покровске верске заједнице нису променили своју приврженост у организационим и канонским питањима, већ, напротив, својом вољом остају у Украјинској православној цркви са центром руководства у Кијеву, према одлуци опште парохијске скупштине од 14. октобра 2023. године“, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је пререгистрација Статута и промена старешине Покровске парохије извршена кршењем норми Устава и законодавства Украјине. Према епархији, црква и до сада документовано припада Украјинској православној цркви на основу сведочанства о власништву.

Литургијски и парохијски живот верске заједнице Покровске парохије наставиће се, нагласила је Епархијска прес служба, истичући да се „старешина цркве и стални парохијани надају враћању својих уставних права на слободу вероисповести и стварном деловању владавине. права у будућности“.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru