Type Here to Get Search Results !

Крстопоклона недеља у Румунској Патријаршији

Трећу недељу Великог поста Православна Црква посвећује почасти Часном Крсту,  Његово Блаженство Патријарх румунски господин Данило служио је архијерејску Литургију у капели Светог великомученика Георгија у Патријаршијском двору. У богонадахнутој беседи, Патријарх је истакао:


Духовно окрепљење, сврха Недеље Часног Крста


Разлог зашто је Црква одредила да се Недеља Часног Крста стави у сред Великог поста, објаснио је Његово Блаженство, јесте да „духовно ојача верне који посте и у невољи. Црква је празник Часног Крста поставила у сред поста као духовно дело, јер је усред раја било дрво живота, до којег преци Адам и Ева нису стигли. У овом периоду поста видимо смисао страдања, каква је веза између поста и Васкрса, између борбе против греха и радости Христовог присуства у животу онога ко Његовом помоћи побеђује искушења, нагласио је Његово блаженство.


Крст, знак победе над смрћу


- У православљу крст није само знак страдања, борбе у борби против греха и зла, већ и знак победе над њима. Тако се, наставио је Патријарх Данило, ствара веза између Крста и Васкрсења, између смирења и славе, између подвига и пасхалне радости. Православна црква је схватила да су сва страдања пуна наде. Тиме што нас Христос позива да Му принесемо сва своја страдања, немоћи, неуспехе, Он нас позива да не подлегнемо страдању, већ да, уз помоћ Његове благодати, страдање преобразимо у победу, а крст у наду. Људи који су носили крст свог живота и приближавали се Богу, постили и молили се, осетили помоћ Божију и захвалили Му. Они који су пали у очајање, који се нису молили, нису се исповедали, нису могли страдање да претворе у победу, додао је у закључку Његово Блаженство.


Превод са енглеског приредила редакција портала "Ризница"


Извор: Ziarullumina.ro