Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Ми смо деца Цркве


Пост је материјал и средство за изградњу моста који нас води у вечност. У ове дане, док славимо велике Божје угоднике, Црква нас проверава колико се држимо овог подвига, рекао је архијерејски намесник подгорски јереј Борко Јаковљевић у проповеди на Светој Архијерејској Литургији, којом је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића и више свештенослужитеља у Храму Вазнесења Христовог у Осечини.

У  данашњем Светом јеванђељу (Мк 9, 17- 31) описано је једно у низу исцељења, која је Господ Христос учинио током живота на земљи. На молбу оца, Спаситељ је избавио од ропства нечастивог младића у којем је био дух неми, што нису били у стању да учине Његови ученици. На њихово питање за разлог, Господ Христос је одговорио да се тај род изгони само постом и молитвом. Тај одговор као поука, истакао је отац Борко Јаковљевић, важи и за све нас.

 Када Господ говори о молитви, Он мисли на молитву чисте и свете душе, на молитву попут оне светих угодника, који се кроз молитву везују за небо и са неба низводе силу која може да отпусти душу људску и уништи сваки грех… Велика је сила молитве, драга браћо и сестре! Посебно ако је она сједињена са правим и искреним постом. Оним постом који исијава из нас, јер Господ од нас тражи да не будемо суморни као лицемери, већ да имамо светло лице којим ћемо одгонити сваки мрак из душе своје- објаснио је отац Борко Јаковљевић поуке Господа Христа о држању поста како у време Његовог земаљског живота, тако до данашњих дана. 

Говорећи о Светом Јовану Лествичнику, великом Божјем угоднику из 7. века коме је Црква посветила ову недељу, проповедник је подсетио на неке детаље из његовог житија и подвизавање на Синајској Гори. Такође, навео је отац Борко Јаковљевић, по узору на Преподобну Марију Египћанку, чији је спомен у данашњем дану, треба да очистимо нашу душу покајањем. Да примимо у срца наша искрену молитву и пост, да се наоружамо њима и тада ће зли духови од нас бежати, а ми ћемо се успињати уз рајску лествицу до вечне славе са Оцем и Сином и Светим Духом, закључио је архијерејски намесник подгорски јереј Борко Јаковљевић.

На крају Свете Литургије Епископ Исихије је благословио сабране на Светој Литургији, указавши на то да смо у подвигу сви у Цркви заједно као деца Бога Оца, усиновљени кроз Исуса Христа. Црква нас данас упућује да слушамо реч Светог Јована Лествичника, подвижника који је „докторирао“ науку о животу и правој вери и дао нам „Лествицу“, једну од најважнијих књига у нашем духовном животу, рекао је ваљевски архипастир.

У „Лествици“ је Свети Јован изложио постепено науку духовну и зато је та књига названа лествицом, оном која узноси на небо. Сведочи нам да, ма колико били грешни, слаби и ограничени, имамо благослов од Бога и да мали подвиг који можемо да принесемо је основа за огромну благодат Божју, коју Он даје. Али, не даје Бог ништа без нашег учешћа, већ нешто морамо да принесемо. И не само за себе већ, ако се подвизавамо у посту и молитви, сви које познајемо треба да од тога имају користи. Ми смо деца Цркве и све што чинимо, треба да чинимо у славу Бога- закључио је Владика Исихије, позвавши верне да наставе са подвигом поста до „Празника свих празника“.

Више верника је приступило Светој тајни причешћа, а на крају сабрања је приређена трпеза љубави у парохијском дому осечанског храма.


Извор: Епархија ваљевска