Type Here to Get Search Results !

Благовештенско сабрање на гробу Пресвете Богородице


Дана 26. марта / 8. априла 2024. године празник Благовести је прослављен богослужењем у гетсиманској светињи у којој се налази гроб Пресвете Богородице.

Светом Литургијом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит каптолски г. Исихије, уз саслужење светогробних архимандрита Филумена, Мелетија, Дионисија, Јеронима и Амфилохија, јереја Георгија, архиђакона Марка и јерођакона Доситеја, уз молитвено учешће ученика Патријаршијске школе са Светог Сиона, монаха, монахиња и поклоника, заједно са настојатељем и обновитељем свете обитељи гетсиманске Његовим Високопреосвештенством Митрополитом јелинопољским Јоакимом.

* * *

Богородичин гроб, једно од највећих хришћанских светилишта, представља гробница у стени где је према сведочењу апостола сахрањена Пресвета Богородица. Смештен је у цркви Успења Пресвете Богородице у Гетсиманији, у подножју западне падине Маслинске горе у долини Кедрона у Јерусалиму.

Патријаршијска школа у степену гимназије, у рангу са грчким државним школама средњег образовања, добила је владину дозволу за рад још 1911. гоинде. Школа прати пун програм Министарства просвете, али обогаћен предметима који испуњавају своју посебну улогу. Наставни кадар чине упућени учитељи из Грчке и образовано свештенство Патријаршије. Школа са интернатом је смештена у згради Патријаршије на брду Свети Сион, у близини Горње собе где се одиграла Тајна вечера и где је Дух Свети надахнуо апостоле на дан Педесетнице. Патријаршија јерусалимска у потпуности испуњава све материјалне и духовне потребе ученика током школовања.


Превод са енглеског приредила редакција портала "Ризница"


Извор: Јerusalem-patriarchate.info