Type Here to Get Search Results !

На захтев парламентарца отворен кривични случај због злостављања православних хришћана у централној Украјини


Група од око 30 младића упала је 2. априла 2024. у дом протојереја Евгенија Воробјова, који је служио као простор за богослужење његове парохијске заједнице Казанске иконе у селу Ладижин након што је њихова црква физички отета у јануару.


Мушкарци, запослени у локалној безбедносној компанији, које су ангажовали представници расколничке „Православне цркве Украјине“, претресли су кућу и брутално претукли о. Евгенија и друге парохијане. Свештеник је био претучен и иза време док су у јануару преотимали његову парохијску цркву. Почетком априла полиција је била на лицу места, али је стајала скрштених руку.

Више од недељу дана касније покренут је кривични поступак, тек након захтева Артема Дмитрука, народног посланика познатог по одбрани Православља у Украјини.

Дмитрук је на свом Телеграм каналу написао да је добио одговор органа за спровођење закона на апел овог парламентарца и захтев да се насилници приведу правди.

Како се наводи у писму које је објавио овај народни посланик, покренута је службена истрага о самом премлаћивању и неиспуњењу службене дужности полицијских службеника.

Воде се и преткривичне истраге о фалсификовању докумената од стране ПЦУ у циљу преузимања Казанске цркве.


За наш портал превод са енглеског 

приредила Сања Симић Де Граф


Извор: Оrthochristian.com