Type Here to Get Search Results !

Расколници отели 1.500 канонских цркава у Украјини — канцелар УПЦ


Кијев 12. 4. 2024. - До данас су расколници „Православне цркве Украјине“, који уживају подршку цариградског патријарха Вартоломеја, заузели више од 1.000 православних цркава широм Украјине.


Свети синод канонске Украјинске православне цркве заседао је 10. априла у Кијеву под председавањем Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија. Међу својим одлукама, архијереји су одлучили да се званично обрате осталим Помесним Црквама и међународним организацијама за људска права и обавесте их о прогону са којим се суочава УПЦ. Они су такође издали саопштење у којем позивају Парламент да не усваја закон који има за циљ искључиво забрану светог Православља у Украјини.

А у видео изјави у којој резимира рад Синода, Његово Високопреосвештенство митрополит бориспољски и броварски Антоније, канцелар УПЦ, навео је да је до данас заплењено око 1.500 цркава, било насиљем или судским путем.

Синод је напоменуо да се „архијереји, свештеници и мирјани Украјинске православне цркве прогоне из измишљених и фалсификованих разлога. Одузимају се цркве и друга имовина, а верске заједнице се незаконито пререгиструју у корист нове „Православне цркве Украјине““, рекао је канцелар.

„До данас је око 1.500 храмова већ отето.““

Међутим, канонска УПЦ остаје највећа верска организација у Украјини, којој је дело проповед светог Православља.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com