Type Here to Get Search Results !

Египат: НВО скреће пажњу на случај киднаповања хришћанке


Аустријска хуманитарна организација „Хришћани у невољи“ тражи подршку за петицију којом се позивају египатске власти да интензивно трагају и пронађује.


Крајем јануара у Египту је киднапована студенткиња хришћанка. Постојала је и постоји велика сумња да ће бити присиљена на брак након што би претходно прешла на ислам. Аустријска невладина организација „Црква у невољи“ већ је у фебруару пријавила случај и позвала медије, политичаре и цивилно друштво да протестују код египатске амбасаде у Аустрији и да затраже интензивне покушаје спасавања киднаповане девојке.

Генерални секретар „Цркве у невољи“ Елмар Кун је сада поновио овај апел новинској агенцији Катпрес и позвао на потписивање одговарајуће петиције. „Садашњи наши напори могу спасити живот студенткиње и спречити планирање даљих киднаповања. Председник Асис Абдал-Фатах ас-Сиси је такође замољен да активира безбедносни апарат своје владе како би заштитио своје становништво. Посвећеност Египта  хришћанима попут муслиманима са једнаким правима за све морају се доказати у лакмус тесту“.

Арене Ибрахим Схеата (20) студира медицину на Универзитету Асиут. Млада Копткиња је киднапована испред универзитета. Полицијска истрага је тек добила на замаху након међународног притиска, рекао је Кун. Сада постоје конкретније индиције о могућем месту где се налази.

Асиут је град у централном Египту са око пола милиона становника. Тешко да било који други град у Египту има тако висок удео хришћана као Асиут. То је око 40 одсто. Кун: „Ако се таква киднаповање ради присилног преобраћења догоди чак и у граду као што је Асиут са веома великом хришћанском популацијом, онда хришћанке девојке више нису безбедне нигде у Египту.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at