Type Here to Get Search Results !

Предстојатељ Јапанске православне цркве и Митрополит волоколамски богослужили у Токију

У 5. недељу Великог поста, 21. априла 2024. године, предстојатељ Јапанске аутономне православне цркве архиепископ токијски и митрополит свег Јапана Серафим и председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије волоколамски митрополит Антоније одслужили су Божанску Литургију у Саборном храму Васкрсења Христовог у Токију.


Дан раније, по благослову Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, митрополит Антоније је допутовао у кратку посету Јапану.

Архијерејима је саслуживало свештенство при Саборном храму, као и секретар у овом Одељењу ђакон Николај Васин. Литургија  је одслужена на јапанском, црквенословенском и енглеском језику.

На крају Литургије митрополит Серафим је поздравио митрополита Антонија и изразио радост на његовом доласку у Земљу излазећег сунца, видећи у томе важан знак јединства Јапанске православне цркве са Мајком Црквом – Московском патријаршијом.

Митрополит Серафим је произнео речи захвалности Његовој Светости Патријарху Кирилу и напоменуо да се православна паства Јапана увек моли за Његову Светост.

Владика Серафим је такође изразио захвалност митрополиту Антонију на личној пажњи и активној помоћи коју Одељење за спољне црквене везе пружа у решавању низа питања у вези са животом и радом Јапанске православне цркве.

У свом одговору митрополит Антоније је заблагодарио митрополиту Серафиму на гостопримству и прилици да се заједно моле. Митрополит Антоније је такође пренео благослов Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила Предстојатељу, свештенству и пастви Јапанске православне цркве.

Затим су архијереји обавили братски разговор о великом броју питања.

Током боравка у Јапану, Митрополит Антоније је такође одслужио молебан на гробу равноапостолног Николаја Јапанског и састао се са настојатељем подворја Руске православне цркве у Токију, протојерејом Николајем Кацјубаном.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru