Type Here to Get Search Results !

Митрополит пловдивски Николај: Страдањем и Крстом Господ Исус Христос спасава нас

У трећу недељу Великог поста, када православна Црква подиже пред очима и срцима своје верне деце износи Крст Господњи да њиме вођен и укрепљен нико не падне са пута ка светлом Васкрсење Христово, Његово Високопреосвештенство Митрополит пловдивски Николај началствовао је архијерејском Литургијом у цркви Свете великомученице Марине у Пловдиву.


Епископу су саслуживали: Епископ знепољски Арсеније – викар Митрополита, архимандрит Максим, протојереји-ставрофори Тодор Хађијев, др Добромир Костов,  ректор богословског училишта Свети Кирило и Методије; протојереј-ставрофор Јордан Митков, као и  јереји Дејан Стоенчев и  Евгениј Михаилов.

Пре почетка свете Литургије, Његово преосвештенство је из светог олтара изнео и на цветом украшену налоњу положио једну од највећих светиња богочуване Епархије пловдивске – фрагмент Часног и Животворног Крста Господњег, који се чува у манастиру Свете Тројице. Лаици су са страхопоштовањем долазили у храм да се поклоне светињи, да се духовно ојачају усред Великог поста и да молитвено учествују у светој служби.

На крају богослужења, Његово Високопреосвештенство Митрополит Николај се обратио народу Божијем архипастирском беседом, у којој је објаснио дубоки смисао страдања и Крста којим Господ Исус Христос спасава нас.


Превод са бугарског приредила редакција портала "Ризница"


Извор: Вg-patriarshia.bg