Type Here to Get Search Results !

Москва: „Пастир у нашем времену: размишљања, питања и одговори“

У априлу 2024. године издавачка кућа Православног хуманистичког универзитета Светог Тихона објавила је књигу „Пастир у нашем времену: размишљања, питања и одговори“.


Књига представља први покушај да се обједине питања о пастирској служби која се тичу младих свештеника, а одговоре на ова питања дају исповедници са дугогодишњим искуством у служби.

Књига је заснована на публикацијама са интернет портала „Пастир”. Портал постоји од пролећа 2016. године. Замишљен је као платформа за размену пастирског искуства и постао је својеврсни наставак пастирских семинара одржаваних у Православном Свето Тихоновом богословском институту. Само свештенство има могућност да се региструје на порталу и оставља коментаре. Неки од материјала који се појављују на порталу објављени су на истоименом Телеграм каналу.

За осам година рада портала, овде се појавило много вредних материјала - најзанимљивији су уврштени у књигу. На питања корисника портала, по правилу, одједном одговара неколико стручњака: мишљења износе и архијереји и свештеници. Одговори одражавају разноврсност пастирског искуства, могућност не једног, већ више приступа решавању одређених ситуација. Књига чува ову полифонију, могућност да се размотре теме из различитих углова, сагледају различите нијансе и пронађе онај „царски“ пут који је толико значајан у хришћанском животу, што књизи даје посебну вредност као визуелног доказа богатства и дубине пастирске и духовне традиције Руске православне цркве.

„У наше време, када се пастири суочавају са многим досад непознатим проблемима и искушењима, веома је корисно сазнати о искуству стеченом током 30 годинае слободног делања Цркве“, укратко и језгровито је формулисао значај објављене књиге епископ верејски Пантелејмон, председник Синодалног одељења за црквено доброчинство и социјално служење, председник редакције портала „Пастир“.

Књига се састоји од пет одељака: „Пастирствовање“, „Богослужења и свете тајне“, „Свештеник у парохији“, „Личност свештеника“, „Изван парохије“. Сваки одељак има везе ка страницама портала, где корисници и даље расправљају о изнетим мишљењима. Да би се  помогло читаоцу, дати су различити индекси и биографски подаци о свештенству - све ово поједностављује потрагу за потребним информацијама.

Објављена књига се може назвати књигом саговорником: она је намењена не само да помогне младом свештенику и свима који се спремају за пастирску службу да стекну представу о пастирској традицији Руске православне цркве, већ и да сугерише правце за решавање многих тешких ситуација које га могу сачекати у парохији.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru