Type Here to Get Search Results !

Албански религијски савет, којем председава архиепископ Анастасије, протестује на предлог закона о сексуалном и репродуктивном здрављу

Међурелигијски савет Албаније издало је саопштење прошле недеље у коме је изнео своје примедбе на „Нацрт закона о сексуалном и репродуктивном здрављу“.


Савет, којим председава Његово Блаженство архиепископ албански Анастасије, има  католичке, евангелистичке и муслиманске представнике.

Савет је основао  радну групу правника, социолога, теолога и медицинских стручњака за разматрање предлога закона, а његово ново саопштење је резултат њиховог рада. Савет посебно приговара чињеници да је јавна расправа о предлогу закона покренута без претходне консултације са верским заједницама и другим заинтересованим странама.

Савет се такође противи појединим одредбама у Предлогу закона, како је образложено у свом саопштењу упућеном Скупштини, премијеру, министру здравља и председнику:

„Поштовани примаоци,

На основу својих статутарних права, Међурелигијски савет Албаније, након што је информисан од стране медија о нацрту закона „О сексуалном и репродуктивном здрављу“, псновао  је радну групу коју чине представници пет религијских  заједница, коју чине стручњаци: правници, социолози, теолога и медицинских стручњака, и радио је на томе да га прегледа.

Након анализе рада ове групе, Међурелигијски савет овим писмом изражава забринутост пред Скупштином и Владом у вези са покретањем јавних консултација о овом нацрту без претходне консултације са заинтересованим групама, као што су и и верске заједнице, као и попитању изостанка јавног изношења аргумената који су навели Министарство здравља и социјалних питања да предложи нацрт закона негативно утиче на здравље појединаца, деце, породице и албанског друштва у целини. БМноги правни, медицински, етички, социјални и теолошки аргументи (у прилогу) чине основу нашег противљења нацрту закона у облику у којем је представљен и позивају на његово поновно разматрањње по 1питањима:

1. Забрана стерилизације као методе контрацепције, осим у случајевима када постоји медицинска индикација, коју утврђује посебна лекарска комисија и на захтев пунолетног лица. Подстицање рађања повећањем бриге и подршке кроз више социјалних, економских, образовних, здравствених мера итд.

2. Подизање свести против добровољног прекида трудноће, осим у случајевима када постоје медицинске индикације и постоји опасност по живот мајке, што ће да утврди посебна лекарска комисија.

3. Потпуна забрана сурогат материнства Албанији.

4. Заштита схватања породице са мајком и оцем.

5-Незамењивање   брачне везе изразом „жена без партнера“

Међурелигијски савет Албаније, као заинтересована група, тражи обуставу разматрања наведеног нацрта закона без његовог учешћа на консултативним седницама у Министарству здравља; да има право да изнесе налазе, препоруке и примедбе на нацрт закона; као и да буде део јавних расправа о овом нацрту закона. Иначе, Међурелигијски савет тражи да се нацрт закона „О сексуалном и репродуктивном здрављу” не упућује у  албански Парламент. Са жељом да наши захтеви, који представљају вољу и ставове свих наших верника као дела пет званичних верских заједница и албанског друштва, добију дужну пажњу од вас и заједно радимо за бољу и сигурнију будућност младих генерација са вера у Бога и закон за опште добро.

Нека Бог благослови Албанију и све њене грађане!“


За наш портал превод са енгелског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com