Type Here to Get Search Results !

Eстонски Парламент прогласио Руску цркву саучесницом у агресији - Црква одговара


Риигикогу је у понедељак, 6. маја, усвојио саопштење којим се Московска патријаршија формално идентификује као присталица руске агресије на Украјину.


Парламент са 101 местом гласао је са 75 за према 8 за против саопштења „О проглашењу Московске патријаршије установом која спонзорише војну агресију Руске Федерације“, извештава ostimee.

У акту се наводи да је Његова Светост Патријарх Кирил јавно изразио подршку рату у Украјини и наводи да челници МП користе идеологију Руског света да милитаризују руско друштво и промовишу рат.

У саопштењу Парламента се посебно указује на недавни документ који је објавио Светски руски народни савет, у којем се говори о „светом рату“ у Украјини и ширењу утицаја Руске Федерације.

Дакле, „позиви Московске патријаршије садрже инхерентну опасност по безбедност и опстанак Естоније, укључујући директну претњу јавном и уставном поретку у Естонији“, сматра естонски Парламент.

Због тога посланици очекују да парохије Естонске православне цркве покрену процес прекидања веза са Московском патријаршијом.

Естонска црква је више пута објашњавала политичарима да административно има средиште у Талину, са аутономијом од Москве, и да њени архијереји и народ не подржавају изјаве попут изјаве Светског руског народног савета.

А дан након гласања Риигикогуа, Црква је издала још једно саопштење, Његовог Преосвештенства епископа Данила, викара Талинске епархије (подсетимо да је епархијски Архијереј, Његово Високопреосвештенство митрополит Евгеније већ био означен као претња по државну безбедност због тога што је архијереј Московске патријаршије и био принуђен да напусти Естонију).

Његово Преосвештенство понавља став Цркве о релевантним питањима, и поново подсећа да су исти политичари који прете затварањем парохија ако не напусте Московску Патријаршију више пута признали да нису нашли никакве стварне безбедносне претње ни од једног припадника Цркве. Естонске православне цркве.

Он такође поново напомиње да је Светски руски народни савет јавни форум, а не тело Цркве или тело које говори у име Цркве.


За наш портал превод са енгелског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com