Type Here to Get Search Results !

Словачка: Митинг подршке прогоњеној Урајинској православној цркви


Протестни скуп подршке прогоњеној Украјинској православној цркви одржан је испред Украјинске амбасаде у главном граду Словачке Братислави почетком овог месеца.


Демонстрације су организовале украјинске избеглице и имигранти који су парохијани Саборних храмова светих Растислава и Николаја, преноси Савез православних новинара позивајући се на Први козачки канал.

Овај племенити чин  хришћанске солиданости  су подржали и свештеници и лаици Православне цркве Чешке и Словачке, која признаје само канонску Украјинску православну цркву под Његовим Блаженством митрополитом кијевским и све Украјине Онуфријем.

Браниоци УПЦ су истакли:

„Позивамо руководство страних држава да обавеже Владимира Зеленског и све противнике Православља у украјинском руководству да обуставе прогон УПЦ и престану са распиривањем међуконфесионалне омразе, и да врате УПЦ-и Кијевопечерску лавру и све светиње, места заплењена од националиста и расколника.“

Они су подсетили на изборна обећања председника Зеленског да се неће мешати у верска питања и апеловали на ослобађање Његовог Високопреосвештенства митрополита свјатогорског Арсенија и новинара који су неправедно привођени.

На снимку Савеза православних новинара верници певају Христос воскресе и држе говоре подршке УПЦ-и. Један човек такође држи постер са сликом митрополита банченског Лонгина након што је физички нападнут у сопственој кући.

Подршку неправедно приведеном митрополиту Арсенију ове недеље пружио је и један српски архијереј, Његово Преосвештенство епископ Горњокарловачке епархије у Хрватској Герасим, који  је прошле недеље објавио отворено писмо у одбрану свих прогоњених архијереја, свештенства, монаштва и верника канонске Украјинске православне цркве.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com