Type Here to Get Search Results !

Комисија за богословски дијалог Православне цркве и Светског лутеранског савеза заседа у Александрији


По благослову патријарха александријског и све Африке Теодора II, Александријска патријаршија домаћин је заседања Међународне комисије за богословски дијалог између Православне цркве и Лутеранског светског савеза.


Овом значајном заседању, које се одржава од 24. до 31. маја 2025. присуствује 14 православних и 10 лутеранских представника, свештених лица и лаика теолога.

Састанак има посебан значај јер ће се одржати са очинским и патријарашким благословом папе и патријарха Теодора II у историјској патријаршијској столици Александријске цркве, у земљи Нила, колевци хришћанства и неговатељици богословља, познатој преко великих стубова истинске вере, великих отаца и светих архиепископа александријских, као и знамените Катихетске школе свете Александријске столице. Познате и по плодној  монашкој школи Светог града, као и по пространим пустињама које су породиле повлачење из овога света, подвижништво и формирано монаштво са свим његовим правилима.

Напомиње се да је званични билатерални дијалог између православних и лутерана започео пре 40-ак година на иницијативу и позив Васељенске патријаршије упућен Лутеранском светском савезу, кад је одржан  први заједнички састанак 1981. године у Еспоу, Холандија 27. август – 4. септембар 1981. Циљ рада Комисије, како је наведено у њеном првом заједничком саопштењу, јесте  дијалог. Уследило је више од 17 састанака у појединим градовима Европе и Средоземља, где су, између осталог, проучавана и дискутована питања еклисиологије, Евхаристије и светих тајни.

Комисија је од 2019. године проучавала  тему духовности „Свети Дух, Црква и свет“, која је била окончана на састанку у Каиру након Пленарне скупштине 2023. у граду реформације Витенбергу, Немачка. Текстови објављени на овим састанцима били су темељ и полазна тачка за садашњи  сусрет и дијалог двеју хришћанских породица. Дејство Светог Духа у стварању, његово присуство и деловање унутар и ван Цркве, његово исхођење и место у богослужењу, призивање и литургијска молитва јесу теме заједничке изјаве која се припрема, посебно имајући у виду 1700-годишњицу Првог васељенског сабора у Никеји (325). После окончања теме о Духу Светом, комисија ће прећи на проучавање питања Сабора у Цркви.

Званична свечаност отварања рада Међународне мешовите богословске комисије биће одржана 24. маја 2024. године у Саборној цркви патријаршијског манастира Светог Георгија у Старом Каиру.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com