Type Here to Get Search Results !

Папа Фрања отворио први Светски дан детета

У вишечасовној манифестацији на Олимпијском стадиону у Риму учествовало око 50.000 лица, међу којима много деце и младих.


Папа Фрања је отворио први Светски дан детета Католичке цркве у суботу поподне  25. маја 2024. живописном приредбом на римском Олимпијском стадиону. Поред певања и игре, руралне параде и фудбалске утакмице било је и много озбиљних момената. Два арапска детета са палестинских територија и девојчица из Украјине казивали су о свом животу током рата, док су деца из других земаља говорила о својим често тешким животним условима.

Папа Фрања је у свом говору на Олимпијском стадиону рекао: „Авантура Светског дана детета је почела“. Циљ манифестације је „покрет дечака и девојчица који желе да граде свет мира у коме смо сви браћа и сестре, свет који има будућност, јер желимо да бринемо о окружењу око нас.“

Папа је наставио: „Знам да сте тужни због ратова који проузрокују толико смрти  страдања. Он је известио о свом недавном сусрету са украјинском децом која су претрпела физичке и психичке повреде током рата. „Тужни сте јер толики број ваших вршњака не може да иде у школу, јер многи немају довољно да једу, и зато што су многи болесни и нису збринути. Бог је обећао: ‘Ето, све чиним новим” и тиме обећао да ће на крају после  свега лошег и све ново нестати.“

Потом је одговарао на питања деце о темама мира, помирења и братства међу људима.

У догађају који је трајао неколико сати на Олимпијском стадиону учествовало је око 50.000 људи, међу којима и много деце и младих. Највише их је дошло из Италије, а 100 других земаља је било представљено са малим делегацијама. Неки од њих су у Италију дошли као избеглице преко „хуманитарних коридора“ које је организовала Заједница Сант'Егидио.

У недељу је Папа одслужио мису на Тргу Светог Петра чиме је окончан овај догађај.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at