Type Here to Get Search Results !

Аустријска хуманитарна организација Мисио види катастрофалну хуманитарну ситуацију на Мадагаскару


Национални директор Мисије Волнер: Људи у једној од најсиромашнијој земљи Африке боре се против суше и глади.


Папскa мисионарскa организацијa Аустријe, Missio, скрећу пажњу на катастрофалну хуманитарну ситуацију на Мадагаскару. Народ друге најсиромашније земље у Африци, Мадагаскара, бори се против суше и глади. Читави региони су опустели због крчења шума, што доводи до пропадања усева и катастрофа од глади, саопштила су папска мисионарска друштва. Missio тражи донације за унапређење пројеката пошумљавања, образовања и исхране у земљи.

Острво је некада било 90 одсто обрасло шумом, а данас је остало само десет одсто шуме, саопштила је ova папска хуманитарна организација. „Због сувог тла често настају клизишта и поплаве када пада киша“, каже национални директор Мисије о.  Волнер.

„Да бисмо на одржив начин помогли људима да изађу из сиромаштва, образовање је решење“, нагласио је Волнер, који је посетио острво у марту. Четвртина од око 29 милиона становника Мадагаскара не зна да пише ни да чита. Партнерска организација Мисије „Vozama"” зато отвара мање предшколске установе у преко 600 села у брдима како би деца могла да похађају школу, јер се државне школе обично налазе само у већим градовима.

Поред писања и читања, наставно особље ствара код деце осећај  да треба одржавати интеракцију са природом, објаснила је партнерка пројекта Мисије Таратра Ракотомамоњи: „Свако дете у нашим школама на дан годишње садње дрвећа посади своје дрво у висоравни и тако учествује у одговорности малог обима“. Поред тога, деца добијају оброке у школама, а родитељи су укључени у свакодневни школски живот, на пример тако што су у могућности да добију даљу обуку о питањима животне средине и здравља.

У циљу добијања пољопривредног земљишта последњих деценија дошло је до озбиљног крчења шума. Због недостатка дрвећа, земљиште у земљи постаје све више пустињско и долази до пропадања усева. Заједно са партнером црквеног пројекта, Мисио Аустриа помаже људе широм града Фианарантсоа у пошумљавању. „Последњих година већ смо успели да засадимо милион стабала, но то још увек није довољно да створимо здраву равнотежу“, обавестио је стручњак Ракотомамоњија.

У недељу Светске мисије Католичка црква широм света прикупља донације за најсиромашније бискупије у земљама глобалног југа. Светска мисијска недеља је највећа акција солидарности у Католичкој цркву и обележава се претпоследње недеље у октобру. Ове године пада на 20. октобар.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at