Type Here to Get Search Results !

Москва: Свечано прослављен празник светих Кирила и Методија


Дана, 24. маја 2024. године, на дан светих словенских учитеља Методија и Кирила, Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил началствовао је Литургијом у Саборној цркви Христа Спаситеља у Москви. У овај дан обележава се и Дан словенске писмености и културе и имендан Патријарха Кирила.


По доласку у храм Патријарх Кирил се поклонио пред чудотворном иконом Богородице Тихвинске, која је постављена у централном делу. Са благословом Патријарха, 21. маја ове године ова чудотворна икона је пренета у Москву из Тихвинског мушког манастира Успенија Богородице.

Патријарху је саслуживало више архијереја, архимандрита, игумана и свештеника Руске Православне Цркве. На богослужењу су учествовали представници других помесних православних цркава: филипопољски митрополит Нифон (из Антиохијске патријаршије), архимандрит Стефан Диспиракис (из Јерусалимске патријаршије), архимандрит Серафим Шемјатовски (из Православне цркве чешких земаља) и Словачке. , протојереј Даниил Андрејук (из Православне Цркве Америке).

На богослужењу су били присутни бројни политички представници, као и представници из различитих сфера руског друштвеног живота.

По завршетку Литургије служен је благодарствени молебан светим равноапостолним Методију и Кирилу. У име Светог Синода, Патријарху је имендан честитао Митрополит Григорије и поклонио му древну икону Христовог нерукотвореног лика, као и букет белих ружа.

У име председника Руске Федерације Владимира Путина, патријарху је честитао опуномоћеник председника у Централном федералном округу Игор Шчегољев, а у име Владе Руске Федерације потпредседник Димитриј Чернишенко. 

Потом су додељена црквена одликовања, указом Патријарха Кирила, а уприличен је и свечани пријем поводом Дана словенске писмености и културе и Патријарховог имендана.

Подсећамо, ми смо на нашем информативно-катихетском порталу "Ризница", објавили текст честитки које су Московском Патријарх упућене поводом имендана. Исте можете прочитати у прилогу ОВДЕ


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru