Type Here to Get Search Results !

Велики петак у Карловцу


У храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца, на Велики Четвртак 2. маја 2024. године, служено је јутрење Великог Петка са читањем дванаест страдалних Јеванђеља. Светим богослужењем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим.


Eпископу Герасиму су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић, презвитер Саша Лончина и презвитер Душко Живанић. У току јутрења Епископ Герасим је изнео Часни и Животворни Крст Господњи, који су вjерници целивали по окончању Свете службе.

* * *

Присећајући се дана највећег страдања у историји рода људског, а посебно у хришћанском свету, дана у који је на Крсту распет Спаситељ наш Господ Исус Христос, у Саборном храму Светог оца Николаја Мирликијског у Карловцу, служено је вечерње богослужење са изношењем плаштанице.

У току свете службе, на стиховним стихирама уз пjевање стихире „Тебе који се одијеваш…“, Епископ Герасим је заједно са свештенством извршио изношење плаштанице која симболично обиљежава полагање Господа Исуса Христа у гроб.

Преосвећеном Епископу г. Герасиму су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић и протођакон Небојша Анђић.


Извор: Епархија горњокарловачка