Type Here to Get Search Results !

Празник Светог Василија Острошког у његовим родним Мркоњићима

У Недјељу Антипасхе, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у манастиру Светог Василија Тврдошког и Острошког у Мркоњићима. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске и гости из других епархија СПЦ.


У јеванђељској бесједи Владика Димитрије је нагласио да, међу сабраним нема човјека којег Свети Василије није додирнуо и утјешио, чију вољу и савјест није васкрсао из гроба, коме није васкрсао образ који Бог сваком човјеку даје при стварању. Невидљива историја чуда Светог Василија чудеснија је од видљиве, којој се сабрани и сви људи диве. Потребно је и похвално да се човјек диви тјелесним исцјељењима која светитељ чини, али много више он чини на души и срцима људским. Владика је појаснио да чудотворна моћ Светог Василија долази од Господа који је постао човјек и васкрсао да би подигао човјека, а светитељи Божији примали су благослов и уподобљавали се обновљеној и савршеној људскости испуњавајући заповјести Јеванђеља.

Током данашњег сабрања извршено је освећење славског колача и жита, а обраћајући се сабранима Владика Димитрије подсјетио је на ријечи аве Јустина који је говорио да човјек мора пазити да ниједна његова ријеч не уђе у ухо ближњег прије него што буде провјерена Христом, тако чиста савјест и чисто срце постају услов прослављања Пасхе и празника. Сабрање је настављено у порти манастира гдје је одржана дјечија приредба и уручене награде побједницима литерарног конкурса „Стазама Светог Василија“.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска