Type Here to Get Search Results !

Десет година од упокојења великог учитеља Ликурга Ангелопулоса

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј служио 18. маја 2024. године у цркви Светог Саве на Врачару, поводом десетогодишњице од упокојења, парастос Ликургу Ангелопулосу, једном од најзначајнијих познавалаца и учитеља црквене музике.


Ликург Ангелопулос, апостол византијске музике и архонт протопсалт Велике Цркве Христове, оставио је велики печат негујући црквене композиције из богатог источног црквеног музичког предања. Као велики учитељ црквене музике оставио је за собом велики број ученика, како у Грчкој, тако и у осталим православним земљама, а велике заслуге има и за обнављање византијског музичког предања у Српској Православној Цркви. „Грчки византијски хор” основао је 1977. године, а намера хора је да проучава и презентује византијску музику у облику у коме је она дошла до нас кроз писану и усмену традицију. За више од 40 година постојања, хор је имао преко 1300 концерата, као и појања на литургијама у Грчкој, Европи, Азији, Америци и Африци. Ликург Ангелопулос се упокојио у Господу 18. маја 2014. године, на празник Свете Ирине, у чијем храму у Атини је тридесет пет година био протопсалт.

Поводом десетогодишњице његовог упокојења, 15. маја 2024. године, у „Атинској дворани музике“ одржано је вече посвећено Ликургу Ангелопулосу, „Αείμνηστος δάσκαλος“ и мистику византијске музике. Јанис Христопулос, солиста, говорио је на тему „Учитељ Ликург Ангелопулос“, а Панајотис Андриопулос, теолог и музичар, на тему „Ликург Ангелопулос и Патра“. У музичком делу Фења Пападомима, позната глумица, режисер, и појац и Панајотис Андриопулос су извели две композиције Ликурга Ангелопулоса.


Извор: Епархија шабачка