Type Here to Get Search Results !

Отет храм украјинске православне цркве у селу Берездову


Дана, 26. маја 2024. године у с. Берездову, у Хмељничкој области Украјине, агресивна гомила присталица „ПЦУ“ заузела је цркву великомученика Димитрија Солунског. Како се наводи на сајту Савеза православних новинара, упад у цркву је извршен у року од сат времена уз асистенцију полиције.


Средином дана се сазнало да се у цркви окупљају представници „ПЦУ“. Парохијани су се окупили да бране своју светињу – стајали су испред врата цркве покушавајући тако да спрече њено скрнављење.

Међутим, полиција је потиснула вернике Украјинске православне цркве и опколила улаз у цркву, дозвољавајући агресивним активистима расколничке структуре да разваљују врата.

Према речима очевидаца, отимачину  је предводила супруга сеоског начелника. Она је пајсером оборила врата и заједно са још једним мушкарцем одсекла браве на вратима храма. Тада су вандали ушли у Димитријеву цркву. „Свештеник“ „ПЦУ“ је посматрао шта се дешава.

Почетком марта 2024. године верска заједница храма великомученика Димитрија Солунског у селу Берездову, на челу са свештеником Петром Јацуком, изгласала је верност Украјинској православној цркви и известилада парохијски савет није сазвао никакве састанке о промени јурисдикције.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Pravoslavie.ru