Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић: О богослужбеној употреби књига штампаних у Црнојевића штампарији

Катихета Бранислав Илић, сарадник Радио-Беседе Епархије бачке, био је учесник новог серијала емисија под називом "Јубилеји српске штампане књиге", који је реализован поводом великог јубилеја: 530 година од штампања Цетињског Октоиха, најстарије инкунабуле на српскословенском језику.


Година 2024. је посебно значајна за српску писану, односно штампану реч: ове године навршило се 530 година од штампања Цетињског Октоиха, најстарије инкунабуле на српскословенском језику. Ова славна књига настала је на Цетињу 1494. године, неколико деценија пошто је Гутенберг измислио типографску штампу и само пар година пре него што су Турци освојили и последњу слободну територију на Балкану, а са њом и прву овдашњу штампарију. Лист „Оногоштˮ у броју 27. из 1899. године доноси писмо из Загреба, где тадашњи премијер Велике Британије Вилијам Гледстон износи мишљење да су Срби имали на Ободу штампарију пре Оксфорда и других сличних научних центара у Европи.

Катихета Бранислав Илић био је гост петог издања емисије наведеног серијала, у оквиру које је говорио о богослужбеној употреби књига штампаних у Црнојевића штампарији, те је у оквиру свог излагања објаснио шта представљају у богослужбеном животу Цркве и какав је њихов историјски значај, јер су настале у време  окупације већине српских земаља од стране Османске империје.

У оквиру свог прецизног и садржајног излагања катихета Бранислав је говорио појединачно о значају сваке од књига и њиховој богослужбеној употреби, те је тако говорио о Октоиху првогласнику и Октоиху петогласнику, о  Псалтиру штампаном на Цетињу у 15. веку, као и о Молитвослову и Четвројеванђељу. 

− Све наведене књиге су од изузетног значаја јер су намењене богослужбеној употреби, а поједине и личним, а у исто време и саборним потребама верних. Са друге стране, древност штампаних издања ових књига нам омогућава да пратимо богослужбени развој, али и освештани континуитет који је од изузетног значаја када говоримо о Литургици као предмету који се бави развојем и значајем свештеног богослужења. Не смемо изгубити из вида, да нас овај јубилеј ради којег смо сабрани у  студију Радио-Беседе Епархије бачке, подсећа да је наш народ од најстаријих времена био утемељен на богослужењу које је жила куцавица постојања, те да је опитно знао да се истинска култура једино може изграђивати на правим основама када извире из култа – свештеног богослужења. У тешким историјским околностима ове књиге су настале, а и данас нас подсећају да је богослужење вековима било највећа катихеза кроз коју улазимо у опитну и конкретну заједницу са Богом, свима светима и једни са другима − истакао је, између осталог, катихета Бранислав Илић у специјалној емисији која је у програму Радија Епархије бачке емитована у оквиру серијала "Јубилеји српске штампане књиге", поводом великог јубилеја: 530 година од штампања Цетињског Октоиха, најстарије инкунабуле на српскословенском језику. 


Приредила редакција портала "Ризница"