Type Here to Get Search Results !

Архијерејска Литургија у манастиру Острогу на празник Светог Василија Острошког


Ријеке вјерника које се мјере десетинама хиљада и ове године су се слиле у манастир Острог, на празник Светог Василија Острошког Чудотворца.

Централну Свету архијерејску литургију на платоу испред Горњег манастира јутрос су служили Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Преосвећена господа Епископи Григорије, дизелдорфски и све Њемачке; Теодосије, рашко-призренски и косовско-метохијски; Иринеј, источно-амерички; Максим, западно-амерички; Кирило, буеносајрески и јужно-централно-амерички; Методије, будимљанско–никшићки и Јован, умировљени.

Саслуживали су архимандрити игумани: острошки Сергије, трескавички Варнава, ораховачки Павле, као и бројно свештенство и свештеномонаштво.

Појали су ђаци Призренске богословије.

Након читања Јеванђеља бесједио је Епископ Григорије и између осталог рекао да Острог наликује оним светим мјестима из којих извиру сва друга.

„Ова пећина, драга браћо и сестре, личи на ону витлејемску пећину; овај свети гроб, у којем почивају мошти Светог Василија, личи на онај гроб који је Јосиф Ариматејац поклонио да се у њега сахрани распети Господ Исус Христос. Ова пећина, ово мјесто подјсећају ме на оно што најчешће заборављамо: подсјећају на скромност, на смирење, али и на чињеницу да је из гроба засијала свјетлост, да је Бог смрћу уништио смрт и да ћемо тај догађај славити да скончања вијека, када ће та свјетлост засијати и у нашим срцима, која, нажалост, пречесто бивају као хладна и пуста пећина“, рекао је Владика.

Он је позвао сабране вјернике да понесу прегршт те свјетлости у свијет, јер је свјетлост ту не да би се ставља под суд, него да би се ставила у свијећњак да свијетли свима који су у тами, јер Свјетлост засвијетли у тами и тама је не обузе.

„Ако се догоди, милошћу Божијом, да нас данас посјети свјетлост која у тами ове пећине свијетли, која свијетли у тами ове горе, која свијетли у тами цијелога свијета, онда ће наше болести, све наше немоћи и наше слабости биће исцијељене. Зато са страхом Божијим, вјером и љубављу приступајте и отворите срца своја за свјетлост Христову, за свјетлост Христовог ученика, сљедбеника, за христоносног, богоносног оца нашег Светог Василија, и уселиће се у ваша срца свјетлост, а са њоме ће доћи и радост живота, радост исцјељења и радост спасења“, поручио је Владика Григорије.

Након Светог причешћа благосиљан је славски колач.

На крају је Митрополит Јоаникије у архипастирској бесједи рекао да се данас, на празник Светог Василија сјећамо ријечи Светог апостола Павла да ће они који иду путем Христовим, и који су спремни да са Њим узиђу на Голготу и да се саразапну са Христом, учествовати у слави васкрсења Христовога и у Његовој побједи над смрћу.

„Свети Василије Острошки ишао је тим уским и тијесним путем за Христом цио свој земаљски живот носећи крст Господњи, али носећи истовремено и бреме свога народа. Али му је Бог затао дао, због његове љубави према Богу и према Цркви и своме народу такву благодат да је могао, не само да проповиједа Јеванђеље и да буде свједок Христов овдје на земљи него и да чини чудеса: да тужне тјеши, болесне лијечи и да показује силу свете православне вјере“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да се због тога око Светог Василија сав српски род у 17. вијеку окупљао као некада око Светога Саве Српскога.

„И исто тао као што се некада наш народ сабирао у манастир Милешеву, код ћивота Светога оца нашега Саве, да ту добије утјеху и благодат, и милост Божју и силу да носи свој крст и да иде путем Божјим, као што се тада наш народ сабирао да добије исцјељење душевних и тјелесних немоћи од Светога Саве, тако се у наше вријеме, али и још одавно сабира наш народ, али и многи други народи око ћивота Светога Всилија да добију од Бога, а молитвама Светога Василија исцјељења, лијека, крепости и силе“, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је заблагодарио свима, прије свих браћи архијерејима који су дошли с разних страна свијета у Острошку светињу на празнк Острошког Чудотворца.

Посебно је поздравио Његову Екселенцију амбасадора Руске Федерације у Подгорици г. Владислава Масленикова.

„Посебно желим да поздравим дјецу и омладину која долази пјешке. Ове године и од Бањалуке, а из Херцеговине и Романије нема скоро ниједнога мјеста одакле нијесу дошли пјешке да се поклоне Светом Василију Острошкоме и да из љубави према њему принесу тај свој велики труд. Тако из Сомбора, са Златибора, из Црне Горе наравно, из многих мјеста – Подгорице, Никшића… Не могу све набројати, немојте ми замјерити. Знам једино колика је ваша љубав и оданост према Светом Василију Острошкоме, То смо видјели и ове године“, казао је Владика Јоаникије.

Владика је такође заблагодарио игуману Сергију и острошкој братији и, како је рекао многом народу који хоће да помогне манастиру.

„Наздравље празник! Нека Свети Василије Острошки услиши и прими ваше молитве и нека их изнесе пред престо Божји, да одете са благословом својим домовима. И нека Бог да да молитвама Светог Василија Острошкога на све вас излије изобилна Божија милост и благодат, на ваше домове и ваше потомство и сада и у будућа времена“, поручио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска