Type Here to Get Search Results !

Навечерје празника Светих мученика Сурдуличких


Поводом прославе Светих мученика сурдуличких и стогодишњице од освећења спомен-костурнице у Сурдулици 28. маја 2024. године, у навечерје празника одржана је свечана академија у Културном центру у Сурдулици, коју је поздравним словом отворио Преосвећени Епископ врањски г. Пахомије.


Академију су својим присуством увеличали и преосвећена господа епископи шумадијски Јован, тимочки Иларион, осечкопољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј; високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара; високи званичници и представници културног и јавног живота; бројно свештенство, монаштво и верни народ. Истог дана у храму Светог великомученика Георгија празничним бденијем је началствовао Преосвећени Епископ врањски г. Пахомије.

* * *

Изградња спомен-костурнице у Сурдулици започета је постављањем камена темељца школе и костурнице на Видовдан, 28. јуна 1922. године, коме су присуствовали председник Народне скупштине Краљевине СХС др Иван Рибар и председник Владе Краљевине СХС Љуба Давидовић, двадесет народних посланика, потомци побијених и грађани Сурдулице. Спомен-костурницу је 24. августа 1924. године осветио Патријарх српски Димитрије Павловић (1920-1930), а светом чину су присуствовали краљ Александар Карађорђевић и краљица Марија, митрополит Варнава Росић (Патријарх српски 1930-1937), више епископа Српске Православне Цркве и председник Владе Краљевине СХС Љуба Давидовић са министрима. На жалост, у априлу 1941. године спомен-костурница је потпуно демолирана и оскрнављена, а у јесен 1943. године порушена од стране бугарских окупатора у Другом светском рату. Кости побијених Срба тајно су затрпане на старом сурдуличком гробљу тако да нико од мештана није знао где се тачно налазе. Међутим, по Божјем промислу, приликом радова на породичним гробницама породица Лакићевић и Хасал на старом сурдуличком гробљу 2009. године појавиле су се кости сурдуличких мученика, које су 29. маја 2010. године свечано пренете у крипту спомен-костурнице која је обновљена 2006. године. Свети Архијерејски Сабор је 24. маја 2017. године на предлог Епархије врањске мученике сурдуличке уврстио у календар светих Православне Цркве. За дан празновања одређен је 29. мај када су њихове свете мошти похрањене у обновљену спомен-костурницу у Сурдулици.


Извор: Инфо-служба СПЦ