Type Here to Get Search Results !

Литургија служена на месту некадашње базилике Светог Ахилија у Малој Преспи

На острву Ахиле, у Малој Преспи (данашња Република Грчка), налазе се остаци некадашњег велелепног храма, посвећеног Светом Ахилу Лариском. По архитектонском стилу овај храм је базилика. Саграђена је крајем 10. века заслугом цара Самуила. Он је, освојивши град Ларису, пренео мошти св. Ахилија из Лариса у новоподигнутом храму, који му је посвећен.

Дана, 15. маја празнује се успомена на Светог Ахилија. У помесним Црквама, које се управљају по јулијанском календару, 15. мај пада на 28. мај. Острво Ахил данас припада митрополији Флорина (Лерин), Преспа и Еордеја, односно под јурисдикцијом је Цркве Грчке која се управља по такозваном новом календару. Стога, тамо, празник Св. Ахилије је помен у среду 15. маја 2024. године.

У простору храма, где се налазе мошти, служена је света Литургија којом је началствовао митрополит лерински Иринеј. Литургији су присуствовали представници локалне самоуправе и велики број људи који су пристигли из околних места. У својој беседи митрополит Иринеј је истакао:

„Према древној грчкој религији, божанства су живела унутар храмова. Стога се верни народ сабрао у простору око храма, где се налазио олтар за приношење жртава и вршење службе. Међутим, у хришћанском храму човек улази унутра, јер он није неприступачно боравиште Божије, већ је место сусрета Бога и обоженог човека. То је тачка сусрета између неба и земље, где верници, као заједница, служе Богу и уједињени учествују у најузвишенијој тајни божанске Евхаристије“.


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Imflorinas.gr