Type Here to Get Search Results !

Под велом ноћи Украјина срушила Десјатинску цркву, саграђену на месту прве кијевске Саборне цркве


Украјински национални историјски музеј и антиправославни националисти коначно су остварили свој сан о демонтирању и уништењу цркве која је до јутрос стајала на месту прве Саборне цркве Кијевске Русије.


Древни Саборни храм дигли су у ваздух безбожне власти 1936. године, али су 2006. нову цркву, која припада Десјатинском манастиру, подигли Кијевљани по благослову тадашњег митрополита кијевског и све Украјине Владимира.

Антиправославни елементи у Украјини покушавали су да сруше  цркву барем од 2018. године, у време председника Пјотра Порошенка, тврдећи да је нелегално изграђена на територији Националног историјског музеја.

Црква је оскврнављена и запаљена 25. јануара 2018.Наиме,  3. фебруара те године око 200 бојовника је протестовало у близини манастира, позивајући на његово демонтирање. Више од 3.000 душа изашло је да брани манастир тога дана. Бивши игуман Десјатинског манастира, Његово Преосвештенство епископ макаровски Гедеон привремено је лишен украјинског држављанства 2019-2020. године након што се огласио о прогону Цркве.

У фебруару 2023. године Привредни суд Кијева је донео решење да се црква сруши, што је касније потврђено другим судским пресудама.

Прошлог месеца, Музеј је најавио прикупљање средстава за рушење цркве, називајући је „смећем“. А синоћ су десјатински манастир и други извори почели да извештавају о рушењу цркве:

„Црква је тренутно окружена полицијским и војним особљем, са много аутобуса који превозе војнике“, писали су из манастира у 22.3 4 ч. У следећој поруци се позивало на молитве и физичку помоћ свакога ко је у могућности.

Манастир је у 10:49 јавио да полиција покушава да приведе манастирску братију. Касније је саопштено да је било присутно више од 100 наоружаних полицајаца.

У 11:40: „На локацији су активирани ометачи за мобилну комуникацију и интернет, а цео обод планине је ограђен од стране полиције. Чује се звук булдожера.”

Манастир је у 12:18 поставио снимак масивних дампера који одвозе рушевине. „Иконе… Крстови… Олтар…“, написао је манастир.

„Црква коју су освештали Његово Блаженство митрополит Владимир и Његово Блаженство митрополит Онуфрије више не постоји…“, писали су из манастира у 12.20 часова.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com