Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх: Морамо радити заједно на рушењу баријера између вера, култура и народа

Цариградски патријарх у Лисабону на Светском форуму за међурелигијски дијалог


Свјатјејши патријарх Вартоломеј одржао је 15. маја 2024. уводно предавање на Форуму за глобални дијалог KAICIID’sу Лисабону, Португал. Он је истакао посвећеност Цариградске патријаршије међурелигијском дијалогу, посебно истичући значајну улогу митрополита халкидонског Емануила у програмима KAICIID’s.

Патријарх Вартоломеј је истакао важност подизања свести о људским правима, очувању људског достојанства и неговању путева сарадње за израдњу мира и еколошку одрживост. Он је нагласио да је климатска криза дубоко духовно питање, позивајући да старање о творевини сматра светом обавезом.

Он се осврнуо на енциклику Светог и Великог Сабора Православне Цркве из 2016. године, која је идентификовала духовне и етичке корене еколошке кризе и позвала на радикалну промену понашања према творевини. Такође  је поменуо заједничку изјаву од 1. септембра 2021. са папом Фрањом и надбискупомЈуастином Велбијем, којом се наглашава одговорност верских великодостојника да држе народе и корпорације одговорним за управљање животном средином.

Најзад, патријарх Вартоломеј се осврнуо на недавну пандемију, истичући међусобну повезаност глобалних криза и неопходност заједничког рада на њиховом решавању.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com