Type Here to Get Search Results !

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Вода жива је реч Христова

Јеванђељски одломак о жени Самарјанки (Јн 4, 5- 42), којој је посвећена истоимена недеља, говори о томе да Господ Христос чини један искорак нудећи воду живу, заправо нуди спасење свим народима, а не само Јеврејима међу којима се родио. 


Звучни запис разговора


Разговор са женом Самарјанком крај извора праоца Јакова увод је у ширење благовести спасења, речи Божје, која ће касније доћи до свих народа света преко апостола Христових, навео је у свом тумачењу ове приче протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник други ваљевски. 

„Господ Христос испуњава и надвисује све старозаветне ауторитете и праведнике, међу њима и Патријарха Јакова, до чијег извора долази и са тог места проповеда реч спасења жени Самарјанки, објаснио је он симболику сусрет којег јеванђелист описује. „Код људи постоји потреба за Богом, која се никаквом храном и пићем не може задовољити. Човек је створен као биће односа, релације и заједнице. Потребан му је други, потребан му је Бог“, рекао је отац Дарко Ђурђевић, истакавши да вода коју Господ нуди жени Самарјанки је вода жива- реч Христова и човек ако се напаја са тог извора никад неће ожеднети. Господ Христос ту нашу потребу испуњава дајући нам Самог Себе.


Извор: Радио Источник

Рубрика