Type Here to Get Search Results !

Васкрс у Крушевцу


Дана 5. маја 2024. године Његово Преосвештенство епископ крушевачки господин Давид служио је Васкршњу Литургију у саборном храму Светог Великомученика Георгија у Крушевцу уз саслужење братства овога храма.


Најпре је служено Пасхално јутрење, потом је обављена литија и у наставку Света Архијерејска Литургија. У току службе Епископ је у чин чтеца рукопроизвео господу Јована Стругара и Новака Мијушковића из Крушевца, који су затим прислуживали у олтару. Посланицу Српске Православне Цркве по благослову епископа прочитао је старешина саборног храма, Протојереј-ставрофор Ђорђе Милојковић.

* * *

На Свеславно Васрксење Господње, 5 маја текуће године, Његово Преосвештенство епископ крушевачки господин Давид служио је Вечерње љубави у саборном храму Светог Великомученика Георгија у Крушевцу уз саслужење Протојереја-ставрофора Драгог Вешковца и ђакона Ненада Матића. За певницом је појало братство саборног храма.

Према типику наше Свете Цркве у току службе обављен је Вход са Светим Јеванђељем, потом је отпеван велики прокимен Ко је Бог Велики као Бог наш, а затим је на више језика прочитана перикопа из Светога Јеванђеља која говори о јављању Васкрслог Господа својим ученицима.

За време појања Пасхалних стихира сабрани верни народ прилазио је Епископу на благослов и на целивање Светог Јеванђеља и иконе Васкрсења.

Након Свете службе уприличено је окрепљење за све присутне у парохијском дому саборног храма.


Извор: Епархија крушевачка