Type Here to Get Search Results !

Митрополит волоколамски Антоније са архијерејима Кипарске православне цркве

Дана 20. маја 2024. године, председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Антоније, настављајући своје радно путовање на Кипар по благослову Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, посетио је подворје манастира Кикоса у главном граду државе Никозији, где је одржан састанак са игуманом манастира, митрополитом кикоским и тилирским Никифором.


У дужем разговору, који је протекао у братској, срдачној атмосфери, архијереји су разговарали о актуелној ситуацији у свету, о изазовима са којима се Православље у свету суочава у нашем времену и могућем одговору Цркве на њих.

Митрополит волоколамски је захвалио саговорнику на доследно чврстом и принципијелном ставу у одбрани светих канона Цркве, напомињући да је захваљујући његовој храбрости, митрополит кикоски и тилирски Никифор познат и поштован не само на Кипру, већ и у другим православним земљама.

Владика Никифор је замолио  митрополита Антонија да пренесе своје поштовање и љубав Његовој Светости патријарху московском и све Русије Кирилу, кога је примио у манастиру Кикос поводом мирне посете Његове Светости Кипарској православној цркви 2012. године.

На крају сусрета су митрополит Антоније и митрополит Никифор разменили пригодне дарове.

Истог дана, председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије посетио је Морфијску митрополију Кипарске православне цркве. Због турске окупације северног дела острва, резиденција епархијског архијереја ове Митрополије је привремено премештена из града Морфу у село Евриху, где је одржан састанак митрополита Антонија са митрополитом морфујским Неофитом.

Дуг и садржајан разговор вођен је између архијереја двеју Цркава. Митрополит Неофит је својевремено изразио подршку прогоњеној Украјинској православној цркви, осудивши прогон њених владика, свештенства и обичних верника.

Изнео је и своја мишљења о месту православне вере у савременом свету и о опасностима које данас прете Православљу, његовој чистоти и јединству.

У знак сећања на сусрет, митрополит морфски Неофит поклонио је митрополиту волоколамском Антонију икону Пресвете Богородице „Неистијену чашу“. Заузврат, митрополит Антоније  је уручио јерарху Кипарске цркве панагију.

Овим састанцима Митрополита волоколамског Антонија присуствовали су заменик председавајућег ОЦП-а протојереј Игор Јакимчук, настојатељ Никољског храма у Лимасолу протојереј Павле Поваљајев и секретар председавајућег ОЦП-а протојереј Николај Васин.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru