Type Here to Get Search Results !

Оснивачи румунског светогорског Продромуског скита предложени за канонизацију


За прибројавање сабору светих предложена су још два румунска светогорска  монаха.


Синод Митрополије Мунтеаније и Добруџа заседао је 20. маја 2024. у Патријаршијској резиденцији у Букурешту. На седници је Његово Блаженство патријарх изјавио да су оснивачи светогорског Продромског скита, преподобни Нифон и Нектарије, предложени за канонизацију.

Пошто је Света Гора под јурисдикцијом Цариградске патријаршије, Румунска црква моли Цариград да ове подвижнике приброји сабору светих.

Исти предлог је већ поднет 2022. године за старца Дионисија (Игната) и старца Петронија (Танасе), румунске светогорске старце 20. века.

Синод је одобрио литургијске текстове који ће пратити предлог за канонизацију преподобног Нектарија Протопсалта, за којег је патријарх Данило рекао да је „један од највећих румунских исихаста који су живели на Светој Гори Атонској“. Познат је и као „светогорски славуј“, због свог лепог појачког гласа, истакао је Патријарх.

Преподобни Нифон и Нектарије, монаси манастира Хорeзу (Хораица) у Молдавији, купили су келију Продрому од грчких монаха 1851. године. Цариградски патријарх Кирил VII је 1856. године одобрио оснивање румунског скита.

Прошле недеље Синод Митрополије Олтеније Румунске цркве предложио је канонизацију преподобног Јоана, првог игумана манастира Хурези, који је 1690. године основао свети Константин Бранковеану, кнез Влашке између 1688. и 1714. године.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com