Type Here to Get Search Results !

Русија: Прва Литургија у цркви манастирског села за 100+ година

У недељу, 23. јуна 2024, на празник Свете Педесетнице, још једна црква је обновила свој богослужбени живот након дугих деценија атеистичке владавине у Русији.


Тог дана одслужена је прва Божанска Литургија у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице при Свето-Лукијанском скиту у Лукјанцеву, Владимирска област, од када је манастир затворен 1920. године.

Богослужили су игуман Јов (Васиљев), рукоположена братија манастира, и ђакон Василиј Вагурин из Саборног храма Рођења Христовог.

Саборни храм је окупио велики број верног народа који је дошао на манастирску славу. После Литургије служено је коленопреклоно духовско вечерње.

* * *

Лукијанску испосницу основао је 1654. године свети Лукијан Александровски. Манастир је убрзо процветао и вековима уживао царско покровитељство. Камени Саборни храм Рођења Пресвете Богородице саграђен је 1712. године. У манастиру се налазила чудотворна икона Пресвете Богородице, позната посебно по томе што је зауставила кугу 1771. године након што је ношена у литији, иако је изгубљена када су манастир затворили Совјети. После затварања 1920. године манастир је коришћен као старачки дом.

Године 1991. испосница је била први зановљени манастир у Владимирској епархији. Године 1992. обретене су чесне мошти светог Лукијана. Мошти другог игумана, светог Корнилија, обретене су 1995. одине.

Обнова Саборног храма Рођења Пресвете  Богородице започела је 2001. године, али из низа разлога никада није завршена.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com