Type Here to Get Search Results !

Молдавски владика мора платити казну од 1.000$+ због изјаве против геј параде


Суд у Кишињеву наложио је архијереју Молдавске православне цркве (Московске патријаршије) да плати казну због „хомофобичних“ изјава које је дао 2022. године, којима је нанео моралну штету.


Његовом Високопреосвештенству архиепископу Балција и Фалештија Маркелу је 11. јуна наређено да плати 1.123,60 долара (20.000 молдавских леја) двојици припадника ЛГБТ заједнице због „подстицање на дискриминацију на основу сексуалне оријентације“, након што је ЛГБТ особе назвао „содомистима“, „изгубљеним“ и „грешницима“, у изјави против такозваног Марша солидарности 2022. године, преноси esp.md.

У свом обраћању архијереј је рекао да „содомисти желе да одрже параду срама у нашој општини“, мислећи на град Балци. Касније је позвао мештане да дођу у Саборну цркву „да одрже литију и да се успротиве томе, да се одупру овој бестидној инвазији која жели да прође кроз центар нашег града“.

GenderDoc-M,, који представља ЛГБТ заједницу у Молдавији, поднео је тужбу против  архиепископа Маркел на састанка Савета за равноправност у новембру 2022.када је архијереј је поновио свој став.

Двојица припадника ЛГБТ заједнице тада су тужила архиепископа. На решење против њега може се уложити жалба у року од 30 дана.

Молдавска црква и јерарси су много пута осудили агенду ЛГБТ. У јануару 2023. године Његово Високопреосвештенство митрополит кишињевски и све Молдавије Владимир издао је саопштење против покушаја наметања геј бракова молдавском друштву.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com