Type Here to Get Search Results !

Израелски археолози откопали цркву стару 1.500 година са цртежима које су сачинили хришћани поклоници


У Израелу су археолози откопали  зидове 1.500 година старе цркве са цртежима  које су сачинили хришћани поклоници који су се вероватно заустављали на том месту на путу ка светињама Јерусалима и Витлејема, пише сајт Crosswalk.com.`


Зидови овог храма су отпронађени у пустињи Негев (у јужном делу Израела, који покрива скоро 60% земље) током ископавања које је спровела Израелска управа за антиквитете, а биће изложени јавности 6. јуна 2024 , наводи се у саопштењу за јавност.

Израелска управа за антиквитете назвала је ово откриће „великим изненађењем“.

Цртежи на зидовима храма приказују бродове. Највероватније су исцртани убрзо након што су  поклоници из белог света своје бродове били привезали на обалу Средоземног мора. Црква се налази на око 12 сати хода од пристаништа. Подигнута је отприлике 500 година  по рођењу Христовом. Поклоничка  путовања у места која су повезана са земаљским животом Спаситеља и са разним библијским догађајима почела су бивати популарна међу хришћанима после  обраћења светог равноапостолног цара Константина Великог у хришћанство почетком 4. века.

Према речима руководилаца ископавања, цртежи су били „поздрав хришћанским поклоницима  који бродовима пристижу у пристаниште.

„Пронађени предмети током ископавања говоре нам о историји насељавања северног дела пустиње Негев у касновизантијском и раном исламском периоду. Поклоници су посећивали ову цркву и остављали свој траг у виду изображења бродова на њеним зидовима. Брод је такође древни хришћански симбол, али је у овом случају, по свему судећи, ово права слика стварних бродова на којима су поклоници путовали у Свету земљу“, напомињу руководиоци студије.

Црква се налази поред древног римског пута, саопштила је Израелска управа за антиквитете.

„Верници су ишли на поклоничко путовање римским путевима који воде у хришћанска света места, као што су Јерусалим, Витлејем, манастири у брдима пустиње Негев и на Синају. Сасвим је логично да је њихова прва станица по доласку у пристаниште Газе била ова црква, пронађена током наших ископавања јужно од Рахата [највеће бедуинско урбано насеље у Израелу у пустињи Негев – прим. превод]“, наводи се у саопштењу за јавност.

Тим за руковођење ископавањима чине Орен Шмуели, Елена Коган-Зехави, Ноа Дејвид Мишел и Дебора Цвикел. Ели Ескусидо, директор Израелске управе за антиквитете, назвао је ово откриће „изненађујућим и интригантним“ и „отвара нам прозор у свет хришћанских поклоника који су посећивали Свету земљу пре 1.500 година“. Додао је и да је „ово јприказ бродова из прве руке на којима су путовали и поморским путовањима у тим времена“.


За наш портал превод са енгелског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Сrosswalk.com