Type Here to Get Search Results !

Више од 300 хиљада верника поклонио се москвској копији казанске иконе Матере Божје


По благослову Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, недавно обретена московска копија Казанске иконе Матере Божје налазила се у Казању од 14. до 16. јуна 2024. Године.


Светиња је донета  у казански Саборни храм мушког  манастира Казанске Матере Божје у оквиру Сверускр крсне литије, који је почео код зидина Московског Кремља 6. маја, на празник  великомученика Георгија Победоносца.

Сваког дана у казанском манастиру служена су архијерејска богослужења и молебан са читањем акатиста Пресветој Матери Божјој. На молитвени спомен, верницима су уручене иконе Богородице Казанске по благослову патријарха Кирила.

Од почетка њеног изношења на поклоњење, новообретена чудотворна икона посетила је 20 епархија Руске православне цркве. За то време преко 300 хиљада верника се поклонило светињи и учествовало у Сверуском молитвеном богослужењу.

15. и 16. јуна, у недељу 7. по Васкрсу, Светих отаца Првог васељенског сабора, митрополит казански и татарстански Кирил служио је  свеноћно бденије и Божанску Литургију у казанском Саборном храму мушког  манастира Казанске Богородице. Саслуживали су председник Комисије Руске Православне Цркве за развој поклоништва, викар Псковске епархије архиепископ печерски Матеј и епископ алметјевски и бугулмски Методије.

Током богослужења молили су се многобројни парохијани цркава у главном граду Татарстана и поклоници са стране. На мирној и сугубој јектенији узнесене су молитве за руску војску и за мир.

На крају свеноћног бденија митрополит Кирил се обратио архипастирским словом: „Московска копија Казанске иконе Матере Божје донета је на место јављања чудотворног казанског лика Царице небеске. Дошло је до сусрета два поштована лика Пресвете Богородице – овог који је овде, на месту проналаска, из 2005. године и оног који је Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил благословио да се носи по земљи у литији. Лик Богородице који је донела литија заиста је диван. Ово је једна од првих копија чудотворне иконе, која је пронађена управо на овом месту пре 445 година. Прилика да се помолимо пред овом чудесном иконом за нас је велика утеха“, рекао је владика.

У свом одговору, архиепископ Матеј је приметио:

„Сверуско молебно пјеније обухватиће више од 60 градова наше земље. Тренутно се одржава верска поворка аутомобила. После празника Преображења Господњег у Санкт Петербургу почеће ваздухопловни део литије. Светиња ће бити однета у Сибир, на Далеки исток и посетиће забачене крајеве наше огромне Отаџбине. Доношење овог лика у наше градове неопходно је. Увек се молимо Матери Божјој, али се Њој посебно обраћамо у тешким тренуцима.

Сада је наш народ на испиту вере, испиту храбрости. Наши ратници, наша браћа и очеви налазе се  на линији додира добра и зла (ако узмемо у обзир метафизичку димензију сукоба у Украјини). Наравно, Матер Божја чује молитве које јој се људи обраћају, верујући Њеној икони. Више од 300 хиљада људи већ је целивало овај чудесни лик.

Господ је ставио на срце Његовој Светости Патријарху да благослови управо ову светињу на њеном путовању. И данас смо се с Вама помолили пред ликом Матере Божје. Свако од нас је просио нешто другачије, свако од нас има много тешкоћа у животу. Матер Божја – наша Радост – увек се одазива и помаже нам када јој се са вером обраћамо.”


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru