Type Here to Get Search Results !

Окружна посланица Светог Синода Бугарске Цркве за додатне молитве приликом одржавања Црквеног Сабора за избор новог Патријарха


Свети архијерејски синод Бугарске православне цркве, путем званичне интернет странице Бугарске Патријаршије, упутио је свом свештенству и верницима следећу окружну посланицу:


Саопштавамо да је Свети Синод на седници 12. јуна 2024. године, протокол бр. 10 – у пуном саставу, у складу са чл. 41, чл. 43 став 1 и чл. 47 став 5 Устава Бугарске православне цркве – Бугарске патријаршије, у складу са својом претходном одлуком са заседања Синода од 19. марта 2024.године, протокол бр.7 – у пуном саставу, којим се сазива Четврти црквени сабор за избор Патријарха, 30. јуна ове године (недеља) – на празник Сабора Светих дванаесторице Апостола одлучено:

У храмовима и манастирима 15 епархија Бугарске православне цркве, као и у ставропигијским манастирима, Православна богословска академија Светих Кирила и Методија, у Богословијама и капели Богословског факултета Светог Климента Охридског на Софијском универзитету, 30. јуна ове године, када ће име новоизабраног бугарског патријарха саопштити портпарол сабора, звона би требало да звоне свечано 30 минута, а ујутру, током недељне службе, свештенство треба да упути следеће молитвене молбе:


На проскомидији


Господе Исусе Христе, Боже наш, прими ову жртву за опроштење грехова слуга Твојих, свих верних синова Твоје свете Бугарске Цркве, који су се сабрали да заједно седе и да уреде шта треба да буде добро и уредно на добро свете Цркве. Усрдно Те молимо, Господе и Боже наш, за добар успех светог дела овога Сабора и за добро отаџбине и целог народа нашега: зато, Господе, благослови, умудри, просвети и учврсти сав Сабор у његовом делу, да може све уредити и извршити у Твоју славу и на опште добро свих.


У мирној јектенији


Да благослови рад овог Светог Сабора силом и дејством и силаском Духа Светога на славу Његову и на добро Цркве Његове, Господу се помолимо.

Да би чланови Савета успели и да њихов рад буде обављен благодаћу Духа Светога, Господу се помолимо.


У сугубој јектенији


Погледај, Човекољубче, милостивим оком Твојим на овај Свети Сабор и благослови његово добро дело, да се успешно доврши у Твојој слави, молимо Те, услиши и помилуј.

Господе, Који нам заповедаш да све чинимо у славу Твоју, дај слугама Твојим, члановима овог Светог Сабора, здравља и мудрости са благостањем и успешном сарадњом у извршењу, молимо Те, свечовекољубиви Творче, услиши и помилуј.


Превод са бугарског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Вg-patriarshia.bg