Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антоније (Паканич): Бићемо православни докле год се држимо канона


Прошле недеље смо се молитвено сетили светих отаца Првог васељенског сабора, и то је повод да разговарамо о томе колико је важно поштовати црквена правила.


Васељенски сабори нису тек састанци који подсећају на савремене брифинге, конференције, трибине итд., на којима се о нечему расправља опуштено, правећи паузе за кафу.

Сви Васељенски сабори били су одговори на изазове које су Цркви постављали јеретици. Сваки Васељенски сабор борио се за суштину Цркве, за њено право да остане Црква, а често су одржавани после читавих година прогона, праћених проливањем крви многобројних мученика за праву веру. Без претеривања се може рећи да су канони усвојени на Саборима писани крвљу мученика и исповедника Христових.

Међутим, неки верници мало размишљају о цени плаћеној за нама познати црквени начин живота. И кад сада чујемо позиве да се крше канони зарад имагинарног световног напрезка, добре штампе или позитивног јавног мњења, треба да се сетимо ове цене.

Позивајући нас да одбијемо да се држимо светих канона Цркве, од нас се заправо тражи да издамо оце Васељенских сабора, оце Цркве – наше духовне претке, да издамо сву мученичку крв коју су пролили у духовном и, понекад, у буквалном смислу. И за шта? Зарад тренутног искључиво овоземаљског политичког тренутка. Тренутка који је актуелан данас, а сутра ће бити заборављен и неће имати никаквог значаја. А издаја ће остати заувек.

А најважније је да можемо бити православни само док се држимо канона, јер они који су напустили каноне, више немају везе са Православљем, пошто су тако  отпали од Цркве.

Важност канона се не може умањити, они се не могу занемарити и не могу се узимати олако.

И сада, сећајући се Светих отаца који су утврдили свете догмате и правила Православне Цркве, вреди се запитати: да ли је могуће устима нашим достојно  величати оце који су донели каноне, а притом нарушавати и одбацивати исте те каноне? Одговор је овде јасан.


Митрополит бориспољски и броварски Антоније (Паканич),

управник послова УПЦ


Забележила Наталија Горошкова

Са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org

Рубрика