Type Here to Get Search Results !

У манастиру Оптина одржан је семинар за помоћ зависницима

У Ставропигијалном Вaведенском манастиру Оптина Пустиња, по благослову Патријарха московског и целе Русије Кирила, одржан је тродневни семинар „Консултантска школа“ за помоћ особама зависним од наркотика. На семинару је учествовало 27 људи-становника манастира и представници православних парохија из 11 епархија Руске Цркве.


Основни задатак семинара била је припрема консултаната, међу становницима манастира, о питањима зависности. Обуку је спровео епископ камено-камилски Методије, који је руководилац Координационог центра за борбу против наркоманије, у оквиру Синодалног одељења за црквено добротворно и социјално служење.

Током семинара присутне је упознао са општим црквеним системом помоћи наркоманима, као и са развијеном „Методиком социјалне рехабилитације наркомана у црквеној заједници“. Епископ Методије је један од његових аутора. Он је учесницима семинара рекао и како се манастири ефикасно могу укључити у систем помоћи зависницима.

Данас у Русији делује 245 црквених пројеката за помоћ наркоманима – 49 рехабилитационих центара, 19 центара за ресоцијализацију, 5 мотивационих центара, 15 амбулантних програма, 68 консултативних пунктова и 89 група за помоћ и подршку зависницима и њиховим ближњима.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru